Ahol az Aranyember született avagy a Jókai villa.


Jókai Mór 1857-ben, 32 éves korában járt először Balatonfüreden. Az első útra Jókainé nagyravágyó leánya a “kis Róza” beszélte rá, aki a fürdőhelyen akarta megtalálni szerencséjét. A következő évektől Jókaiék füredi látogatásai rendszeressé váltak. Erre utalnak ebből az időszakból származó írásai: Színházi publikumfogás fürdőn, és az Egy beteg ember éjjeli mulatsága Fürdőn. A család hamarosan a fürdőhely közkedvelt és állandó vendégei közé tartozott,és a közélet jelentős befolyásolóvá vált. Laborfalvi Róza művésznő “nyári szabadságidejét mindig különösen kedvelt tartózkodási helyén, Füreden töltötte, jótékony kezét nem vonta el semmitől, ami közügy, de kivált a nemzeti színészet érdekeinek előmozdítását célozta”. Ő maga is számtalanszor fellépett a füredi színpadon. Jókai füredi tartózkodásai során a mai szívkórház részét képező “Klotild-udvar”-ban lakott, melyben 46 szoba és 9 fürdőszoba volt. Az évek során azonban annyira megszerette a szelíd szépségű balatoni tájat, a csendes fürdőhelyet, hogy 1867-ben, a kiegyezés évében megvásárolta füredi telkét.

A fejlődő fürdő növekvő hírneve, nagyszerű éghajlata mellet Laborfalvi Róza testvére, Huray Istvánnak (Füred fürdőorvosának) felesége is közrejátszott a telekválasztásban. Huray azért is tanácsolta Jókainak a füredi letelepedést, hogy kigyógyuljon régi súlyos hörghurutjából és megszabaduljon kínzó köhögésétől.

1870-ben elkészült a Jókai ház, mely 20 nyáron át volt Jókai tulajdonában. “Az arany ember” c. könyvét már füredi villájában írta Jókai. Utószavában maga is legkedvesebb művének nevezi a híres regényt,mely talán a legnépszerűbb az összes könyvei között. A regény alapötletét valószínűleg egy Balatonfüred-Siófoki hajóúton kapta távoli rokonától, Szűcs Lajosnétól,aki a Kisfaludi gőzös fedélzetén mesélt neki a 70-es évek társasági személyeiről. A regény szereplői tehát élő alakok voltak egytől egyig. A regény megírása elött elválalta egy szabadságharcos honvédezredes két leányának a gyámságát. Gyám-atyai teendői azonban heves érzelmekké alakultak az egyik fiatal lány, Ottilia irányában. A kialakuló bensőséges kapcsolat lassan szerelemmé mélyült. A beteges lányt Füredre küldte gyógyulni,de a pletykák miatt inkább Arácson vett neki házat,ahol ő maga is gyakori vendég volt. A jelképes Füred (Arács) a “Senki szigete”-ként jelenik meg a regényben,ahol Tímár-jókai titkos látogatásokat tesz Noéminél,akinek alakjában Ottiliát rajzolta meg. A valóságos Füredet, a Jókai villát akkor látjuk,amikor Krisztyián Tódor visszajön,és megzsarolja Tímárt. Laborfalvi Róza 1886-ban töltötte utolsó nyarát Balatonfüreden; novemberben meghalt. Jókait teljesen megtörte feleségének elvesztése. A füredi villa Róza asszony halálával végérvényesen üresen maradt. Jókai többé már nem érezte otthon magát a házban. 1890-ben eladta a villát. Később járt ugyan Füreden, s második feleségével (Nagy Bella színésznő) nyaralt is itt kétszer de a tó környéke nem jelent meg többé műveiben. A “nagy mesemondó” utolsó nyarát is részben a Sváb-hegyen és Füreden töltötte. 1904-ben tüdőgyulladást kapott és május 5-én halt meg.

1954-ben az egész ország szeretettel és megbecsüléssel emlékezett meg Jókai halálának 50. Évfordulójáról. Akkor határozta el a Népművelődési Minisztérium Múzeumi Főosztálya, hogy a füredi villában Jókai emlékkiállítást rendez be. A kiállítás az író és ember emlékét egyformán megőrizte, s így maradt máig is Jókai otthona a füredi ház.

Cím:
Jókai Emlékmúzeum
Balatonfüred, Honvéd u. 1.

Reklámok

4 thoughts on “Ahol az Aranyember született avagy a Jókai villa.

  1. Megtarthatod őket piszkozatban is, hogy minden napra jusson a jóból :D
    Bár hogy vége a főszezonnak egyre nagyobb lesz az érdeklődés alternatív programok iránt! Ha jobban megnézem ez egy komplett 1000 csoda bejegyzés…. Szívesen látlak hát ezzel az anyaggal (is) vendégszerzőként az a Balaton 1000 csodájának is helyet adó újjá alakuló abalaton.hu oldalamon, ha nincs ellen kifogásod és megtisztelsz jelenléteddel, illetve írásoddal, úgy mint ide szerzői hozzáférést adnék. (Mert például az Anna bélos anyg is nagyon érdekfeszítő és jól összeszedett!) És mi jöhet itt még a közeljövőben? Na azokból szívesen átvennék másodközlésre másoktól is a csapatból! MERT KELL EGY CSAPAT :)

  2. Igen. Most volt időm egy kicsi,és gyorsan az átmentéssel foglalkoztam. Amiket átraktam most sorban,nem szerettem volna ha eltűnnek a semmibe.

  3. Rami és még néhány most hetedikes nem túl lelkes, hogy megírta Jókai az Aranyember c. alkotását. Elég nehéz olvasmány szerintem is általános iskolásoknak Jókai. Jókai-hoz fel kell nőni, hogy érthető legyen.

  4. Köszi Charlie szóval beindult a gépezet nálad is jönnek át a régi jól ismert sztorik!!!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s