Az első “Miss Hungary” keszthelyi lány volt .


Éppen 85 éve, 1925-ben választották meg a Keszthelyi Korzó Szépévé, majd a Balaton Tündérévé  Simon Böskét, az akkor 16 éves keszthelyi lányt. Kevesen tudják, hogy négy évre rá, húsz esztendős korában ő lett Magyarország első szépségkirálynője, sőt, Európa legszebb lánya is.

A szőke hajú, kék szemű, nyúlánk szépség egy keszthelyi zsidó polgárcsaládban született 1909-ben, dr. Simon Sándor járási tiszti főorvos lányaként. A Színházi Élet nevű lap egyik 1928. évi számában tette közzé a Miss Magyarország szépségverseny felhívását. A párizsi Le Journal nevű újság a magyar lapra bízta ugyanis a verseny megrendezését, melynek leendő győztese meghívást kapott a párizsi Európa Szépe versenyre, a jövendő Miss Európa pedig az amerikai Miss Universe megmérettetésre.
A Magyarország szépe cím elnyeréséért minden tizenhatodik évét betöltött lány jelentkezhetett egy portré és egy egész alakos fotó beküldésével, s az ezek alapján kiválasztottak levélben kaptak meghívást a döntőre. Az első Miss Magyarország szépségversenyt 1929. január 7-én rendezték a fővárosban, a Színházi Élet Erzsébet körúti szerkesztőségében. A neves írókból, művészekből álló zsűri elnöke az európai szépségverseny atyja, Maurice de Waleffe francia író, a Le Journal főszerkesztője volt, a házigazda szerepét pedig Incze Sándor, a Színházi Élet főszerkesztője töltötte be. Kétszáztizennyolc lány közül kellett a legszebbet kiválasztaniuk. A győztes végül 116-os sorszámmal az akkor húsz éves keszthelyi Simon Böske lett, ő kapta a nemzeti színű, Miss Hungária feliratú szalagot. Maurice de Waleffe és Pekár Gyula, a zsűri magyar elnöke üdvözölte a szépségkirálynőt, aki a korabeli beszámolók szerint örömtől zokogva borult édesanyja karjaiba. Az eseményt maga Márai Sándor így kommentálta a Színházi Élet hasábjain: „Egy keszthelyi orvos lányát, Simon Böskét megválasztották Miss Hungáriának. Hogy ő a legszebb magyar lány… Gratulálok kisasszony… Már szépnek lenni is egészen bonyolult valami. Mit gondol, a legszebbnek? Már egyetlen egy embernek tetszeni is hallatlanul veszedelmes és bonyolult valami. (Hát még) egy zsűrinek, a világ zsűrijének, mit gondol”?

Az újabb győzelem, a Miss Európa cím elnyerésekor Simon Böske tizenhat nemzet képviselői közül találtatott a legszebbnek, ami a korabeli helyi lapok szerint “a magyarság diadalát is jelenti, s az Európa szépségkirálynője címmel feldíszített keszthelyi lány dicsőségéből fény sugárzik szülővárosára is.”

A győzelem presztízsértékkel is bírt, hiszen a háborúban legyőzött Magyarország leányát fogadta a francia köztársasági elnök, a monacói fejedelem, számos diplomata és befolyásos híresség is. A dokumentumfilm az események árnyoldalára is rámutatott: Simon Böske édesapja nem sokkal lánya fényes diadala után egyszer úgy nyilatkozott, “könnyebb egy párizsi előkelőség meghívását kivívnunk, mintsem városunk lakóinak őszinte, irigység nélküli elismerését”. A magyar lány rendkívüli szépsége az egész világ figyelmét ráirányította megcsonkított országunkra: Simon Böske helyesen tette, hogy elment Párizsba, mivel barátokat szerzett a magyar nemzetnek, s ezzel a hazát szolgálta – vélte a magyar sajtó. A Színházi Élet tudósítói derűlátóan értékelték a lány helyzetét, s a Miss Európa előtt megnyíló lehetőségekről számoltak be: Simon Böske kirándulást tett a francia tengerparton, európai és amerikai filmajánlatot kapott, egy francia selyemgyár mintát szeretett volna róla elnevezni.

A fiatal hölgy azonban hazatért Keszthelyre, abba az egyemeletes kis házba, ahonnan elindult. Nem versengett a Miss Universe címért, s nem lett belőle hollywoodi színésznő sem. Visszavonult a rivaldafénytől, majd férjhez ment Brammer Pál budapesti textil-nagykereskedő – és posztógyároshoz. A frigy nem bizonyult tartósnak. A válást követően Jób Dániel, a Vígszínház művészeti igazgatója lett Simon Böske második férje, akivel szerencsésen túlélték a holokausztot. A sors iróniája, hogy egy betegségben viszont harminchárom évesen meghalt.

A keszthelyi Simon Böske, az első magyar szépségkirálynő és egykori Európa szépe Jób Dániellel együtt a rákoskeresztúri izraelita temetőben nyugszik.

Reklámok

8 thoughts on “Az első “Miss Hungary” keszthelyi lány volt .

  1. Köszönöm hogy megnéztétek. Örülök ha tetszett. Béla. Dehogy haragszom hiszen ezzel csak több és érdekesebb lett az anyag. Külön köszönöm.

  2. Nagyon izgalmas történet, tényleg megérne egy filmet. Simon Böske ezen a két képen igencsak szép, jobban tetszik, mint azon a felvételen, amit a hatvanas években megismertem egy sokkal korábbi újság lapjain. Kár, hogy hozzászólásban nem lehet idecsatolni. Szimpatikus nekem, hogy nem a rivaldafényt választotta….

  3. Itt ott esett róla szó, a sztori morzsái el lettek hintve, de teljességében kevesen jártak utána a történetnek. Pedig de érdekes és filmre kívánkozó!

  4. Ez egy teljesen homályba vesző történet volt én először és utoljára a biwiwen találkoztam Simon Böskével.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s