Egy tündéri falu a Balaton partján – Balatongyörök.


Balatongyörök a Balaton parti települések egyik különleges ékköve, ahová mindenkinek érdemes ellátogatnia, aki pihenni, túrázni vagy fürdeni szeretne

A Balaton északi és déli partján rengeteg gyönyörű falvacskát találhatunk, de mind közül kiemelkedik a Zala megyei Balatongyörök, amelyet joggal neveznek a Balaton gyöngyszemének. A Keszthelyi kistérség tövében, a 71-es főút mellett található alig több mint ezer lakosú község nem csak a környező gyönyörű tájjal, hanem az onnan feltáruló csodálatos panorámával is pillanatok alatt elvarázsolja a turistákat.

A település helyén már az újkőkorszak idején éltek, először írásban pedig 1121-ben jegyzeték le a nevét, amelyet a legnagyobb valószínűség szerint Szigliget egykori urának, Atyusz bánnak Gyürk nevű fia után kapott. A 18. században Festetics Kristóf birtoka volt, rohamos fejlődése pedig a két világháború között indult meg: ekkor épült többek között a vasút- és hajóállomás, a strand és a plébánia, illetve a villasor és a Kastély Szálló.

Látnivalókban nincs hiány, aki tehát ide utazik, hogy kipihenje a hétköznapok fáradalmait, nem fogja döntését megbánni. A klasszicista stílusban épült római katolikus templom előtt egy 1848-as kőkereszt található, a közismert platánsort pedig II. Festetics Tasziló skót felesége, Lady Mary Hamilton ültette 1910-ben.

Szépkilátó és Pele apó
Semmiképpen sem szabad kihagyni a Szépkilátót sem, ahonnan nevéhez méltóan az egyik legszebb balatoni panorámában gyönyörködhetünk. A Római-forrás a Szépkilátó aljában található, amely az egykori római fürdő vizéről gondoskodott. De ne feledkezzünk meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részét képező gyerekeknek készült “Pele apó” nevű tanösvényről sem, amely Balatongyörök és Balatonederics között húzódik 8 és fél kilométer hosszan, megismertetve a kicsikkel a terület növény- és állatvilágát.

A fentiek tükrében kijelenthetjük, hogy Balatongyörök megérdemelten kapta meg 1990-ben az Európa legszebb falvainak járó Európafalu-díjat. Természetesen a fürdőzés is kihagyhatatlan, a község vizicsúszdás strandja 2004-ben elnyerte a Balaton legtisztább vizű és leggondozottabb strandjának járó Kék Zászlót. Az esti borozást a Becehegy nevű szőlőhegyen érdemes elkezdeni, ahol rengeteg régi présház található, a vállalkozó kedvű férfiak pedig kis- és nagyvadra is vadászhatnak az erdőkben, a horgászatról nem is beszélve, amelynek fellendülésében óriási szerepet játszott a száz férőhelyes csónakkikötő megépítése.

Egész évben nagyon sok a program
Különféle programokból és rendezvényekből is akad bőven, júliusban rendezik meg például a borfesztivált, szeptemberben pedig a szüreti mulatságot, amelyek évről évre egyre több embert vonzanak. De legalább ugyanilyen fergeteges hangulat szokott lenni az Utcabálon, a Tűzoltóbálon, a Szent Iván Éji Mulatságon vagy a Nyitott Pincék Napján – az események nevei önmagukért beszélnek. Külön ki kell emelnünk az évente két alkalommal megrendezésre kerülő halászléfőző-versenyt, amely a térség egyik kiemelkedő gasztronómiai eseménye.

Nem is olyan meglepő tehát, hogy a településen a magyar közélet és kultúra számos ismert alakja vett magának házat, birtokot vagy nyaralót. Simándy József Kossuth-díjas operaénekes például második otthonának tekintette a községet, Eötvös Károly pedig tündérországnak nevezte Balatongyörököt, külön kiemelve a táj szépségét. Itt alkotott és pihent továbbá Bertha Bulcsu író, Takáts Gyula költő, Martyn Ferenc festőművész, Széchényi Zsigmond vadász és Afrika-kutató, illetve Raksányi Gellért színművész, akit halála után itt helyzetek örök nyugalomra.

forrás: femcafe.hu

Reklámok

3 thoughts on “Egy tündéri falu a Balaton partján – Balatongyörök.

  1. ” Becehegy különlegessége az volt, hogy a vasúti megállóban a menetrend nem máshogy volt kiírva, mint szénnel a fehérre meszelt falra :-)” – ez szép!

  2. Simándy József szobrot is kapott Györökön. Egyszer előre megtervezve a dolgot a Szépkilátónál vacsoráztam a gyerekeimmel, mégpedig sárgadinnyét. Ebben az az érdekes, hogy azóta az egyikük megismételte ezt a va. .csorát a saját gyerekével. Számomra, anno, Becehegy különlegessége az volt, hogy a vasúti megállóban a menetrend nem máshogy volt kiírva, mint szénnel a fehérre meszelt falra :-)

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s