Ismét vita a motorcsónak használatról.


Tönkre teszi egyes vitorlázók szerint a balatoni vitorlásturizmust a korlátozás, amely csak a kikötőtől kétszáz méterig engedélyezi a motorhasználatot a vitorlásoknak.

Miközben „tengeri yachtok” tűnnek fel a Balatonon; szúrta a vitorlások szemét az idén nyáron Siófokon feltűnt, turistákat szállító hatalmas speedboot, a Balatoni Hajózási Zrt. pedig most állítja forgalomba két új gyorshajóját.
A Kisosz balatonszárszói szezonértékelőjén a tóparti vendéglátósok a jetskik korlátozott engedélyezésének örök témáját vetették fel a balatoni turizmus fellendítése, új vendégkör megnyerése érdekében.

„Számomra egyre érthetetlenebb a balatoni hajózási helyzet – írja hozzászólásában hírportálunk olvasója. – Elvileg környezetvédelmi szempontból tilos a Balatonon a motorhasználat. A vízirendőrök a vitorlás hajókat vadásszák, akik szélcsendes időben motorral próbálnak visszajutni a kikötőjükbe. Az egész vitorlásturizmust tönkre teszi az a rendelet, hogy csak a kikötőtől 200 méterig engedélyezett a motorhasználat. Gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy egy hétig olyan szél legyen, hogy vitorlával körbejárható lenne a Balaton, így nem lehet kiadni a bérhajókat. Ehhez képest megjelentek a tengeri yachtok (mint például amit a Bahart vásárolt), Siófokon idén beállítottak egy speedboot-ot is 340 lóerővel; elképesztő hangos, nagy hullámokat kelt és nyilván a károsanyag-kibocsátása sem nulla.”

Pomucz Tamás vitorlásoktató, korábbi olimpikon, aki bérbeadással is foglalkozik, nem tapasztalja, hogy ne lehetne kiadni a vitorlásokat a motorhasználat tiltása miatt.
– Kényelmi szempontból biztosan sokan örülnének az enyhítésnek, de ha a Balaton fürdő-, horgász-, és vitorlásturizmusra szánt tó, akkor nincsen helye rajta semmilyen nagy sebességű hajónak – így Pomucz Tamás. – Értem én, hogy felgyorsult világunkban nincs idő, maga a vitorlázás is összetett, nem lehet két perc alatt megtanulni, így aztán sokan inkább motorral pöfögnének. A vitorlást bérlők döntő többségével nincs is baj, betartják a szabályokat, de éppen azon húsz százalék miatt lenne kockázatos a motorhasználat engedélyezése, akik minden írott és íratlan szabályra fittyet hánynak a Balatonon. Ha még „lovat is adnánk alájuk”, akkor már feljogosítva éreznék magukat a száguldozása, a szabályszegésekre. Elméletileg meg lehet bízni az emberekben, de az én napi vízi tapasztalatom más, azonnal lenne egy réteg (a „bulivitorlásoké”, akiknek semmi sem számít), amelyik visszaél a helyzettel. Ne legyen a Balatonból Adria, ott aki vitorlást bérel, annak a kilencven százaléka motorral hajózik. Elvileg magunk ellen beszélek, hiszen lehet, hogy fellendülne a bérlés is a motorhasználattal… ( csak hozzátenném,hogy végre egy ember aki nem csak a bevételt nézi,hanem a Balatont magát. Követendő példa. )

Ha tetszett az írás:forrás: SONLINE

Reklámok

2 thoughts on “Ismét vita a motorcsónak használatról.

  1. Tényleg elég kettős a kép, mert ha a kicsinek nem szabad, akkor a nagynak miért? Lásd a két gyors hajót, amit a minap néztünk meg itt, de ha a fürdőző szemével nézem, akkor jobb ha nincs gyorshajó a tavon, se kicsi, se nagy.

  2. Kevés Pomucz Tamás van, de azért van és addig talán nem lesz probléma. Nagy a nyomás a Balatonon, most kell igazán az összefogás.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s