Megpihenünk a hegyen….


bringa 11

A KÁLI-MEDENCE KÖRBETEKERÉSE

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park különleges természeti látnivalóihoz, a Hegyestűhöz és a kőtengerhez vezető, közepesen nehéz túra.
Javasolt útvonal: Zánka (Hegyestű, Monoszló)–Köveskál–Szentbékkálla–Mindszentkálla–Kékkút–(Salföld–Ábrahámhegy)–Kővágóörs–Révfülöp
Táv: 25 km

A Hegyes-tűhöz a monoszlói bekötőúttól a kék és kék jelű erdészeti aszfaltúton, a kőtengerhez Szentbékkálláról kék jelű turistaúton (földúton) juthatunk el. A Kékkút előtti útelágazásban térhetünk Salföld, Ábrahámhegy felé vagy mehetünk Kékkúton és Kővágóörsön át Révfülöpre.

Mit érdemes megnézni?

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű, amelynek északi felét az egykori kőbánya lefejtette. A visszamaradt, közel 50 m magas bányafal felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.. Az egykori vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.
Szentbékkálla és Mindszentkálla határában található Kőtenger egyedülálló képződmény – fantasztikus kőbálványait a vulkanikus termálforrások és a szél építőmunkája hozta létre. Itt található a többtonnás Ingókő, amelyet akár egy ember is megmozgathat.
Kékkút hírnevét a kékkúti ásványvíznek köszönheti, amit az 1900-as években kezdtek el palackozni. Ma is nyílik vízvételi lehetőség, kóstoljuk meg bátran a bizánci császárné kedvenc italát!
Salföld határában alakította ki a Nemzeti Park a Természetvédelmi Majort, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat (rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat) és lovakat mutatnak be. Innen nyílik lehetőség gyalogosan, kerékpárral kirándulni egyet például a településtől délre fekvő, az erdőben megbúvó szépen helyreállított pálos kolostorromra.
A Káli-medence korábbi évszázadokban vízben gazdag volt, az itt átfolyó patakokon a számos vízimalom mellett sok helyen mosóházakat építettek, ezekben az asszonyok forrásvízzel mosták a ruháikat. Egy ilyen található szépen helyreállítva Köveskálon is a Vásár téren, de Kővágóörsön és Óbudaváron is találhatunk mosóházat.

Reklámok

6 thoughts on “Megpihenünk a hegyen….

  1. A “felcipelést” úgy értettem, hogy a Hegyesdre, mert ott vannak a képen látható srácok, oda nem lehet felkerekezni, mert olyan a terep, ezért vállra kell venni és úgy lesz fent a bicaj. A Kékestetőre feltekertem Mátraházáról úgy, hogy egy métert se toltam. De ott végig betonos út volt és “taknyos negyven” (bocs!) voltam még. Ma már nem menne, mert se energiám, se megfelelő testi “alkatrészem” nincs hozzá :( De oda már nem is akarok, csak a Világ Közepére, és főleg gyalogosan :)

  2. Véleményem szerint mögöttünk van Hegyesd falu, az uzsonnázó Hegyesd hegy alatt /nem tudom, kik vannak a képen/, a falu túlsó végén van egy viszonylag nagy tó, a Monostorapáti víztározó. Van egy tiszta vizű bányató/kavics/, ahol tilos de nagyon klassz fürödni, és van még egy bányató. Ezek nincsenek a fotón. Amit látok ezen a fotón, az a zöld, nem tudom, tó-e, vagy rét. Az Egervíz-patak ott folyik lent a “fasor” alatt, mentén, talán vízzel tölti meg azt a rétet. Nem tudom.

  3. Irigyellek Benneteket ezért a pillanatért. De jól esne nekem is! Balra hátul – jól látom – egy tó van? Milyen tó az, mi a neve? Köszi.

  4. Jó dolog, príma élmény kerékpártúrázni. A Káli -medence is gyönyörű, különleges hely. A Tapolcai-medencéről nem is beszélve. Az egész balatoni táj egy csoda. A Hegyesden falatozni szintén kellemes öröm, de biztos nehéz a bringákat oda felcipelni.

  5. Ilyenben még nem volt részem, mindig csak a rohanás, mint a japán turisták. Jó lehet így lazán megteríteni és nyugodtan falatozni és közben a körpanorámában gyönyörködni.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s