ÉN ÉS A TAPOLCAI-MEDENCE


Az egész balatoni tájat szeretem, de a Tapolcai-medence iránti szerelmem úgy emelkedik ki ebből az egységes szerelemből, mint a tanúhegyek a medence síkjából. Erről az érzésről írtam már egy bejegyzést korábbi biwiwes életemben, de az az írás elveszett a történelmi idők sodrában. Most követeli a vágyteljes szerelem, hogy újból beszéljek a Tapolcai-medencéről,  még ha nem is a tudás, csupán az érzés jogán.

Vajon mit írhatok? Hisz a lényeget már el is mondtam!

Mindenesetre bevallom, hogy én a Tapolcai-medencét önálló tájnak tekintem,nem a Balaton-felvidék /szintén szeretem/ részének, mint ahogyan ez utóbbi vélemény az elmúlt évtizedekben igencsak elterjedt.  Ezt nem érzelmi megközelítésből mondom, hanem egyszerűen így tanultam. Az iskolai térképek is úgy mutatják be a Balaton északi partja felett húzódó tájakat, hogy:Keszthelyi-hg, Tapolcai-medence és Balaton-felvidék. A fejemben ilyen mondatok jelentkeznek igazolásul, miszerint:

“a tulajdonképpeni Balaton-felvidék nagyjából a Badacsonyörs-Sáska képzeletbeli vonaltól kezdődik és tart kelet fele egészen Litérig.”

Vagy ez:

“A Tapolcai-medence elválasztja a Keszthelyi-hg-t a Bakonytól és a Balaton-felvidéktől.”

Elválasztja tőle, azaz nem része neki!

Meg ez is:

“Az Ábrahámhegy felett magasodó Örsi-hegynél bezárul a Balaton-felvidék, az itt kezdődő Tapolcai-medencét már mindenütt bazalt tetejű hegyek borítják.”

Ilyen mondatra is emlékszem:

“A Tapolcai-medence huzatos, állandóan fúj a szél, itt több a csapadék és kevesebb a napsütés, mint a szomszédos Balaton-felvidéken.”

Amiket itt idézőjelbe tettem, nem szó szerinti idézetek, de tartalmilag megegyezők az eredetivel.

Elnézést kérek attól, akinek  más a véleménye, én így tudom, így ismerem, így tartom meg.

Az egyértelmű, hogy nyugaton a medence határa a Keszthelyi -hegység. Keleten nehezebb meghúzni a vonalat, de az Örsi-hegy, a Tóti-hegy, a Csobánc egyértelműen a medence gyermeke, és így van ezzel a  Hegyesd és a Haláp is, de olvastam valahol, hogy a Hajagos is idetartozik.  A sík és az abból kiemelkedő dombok folytatódnak a Halápon túl is, de azt már inkább számíthatjuk a Bakonyhoz, habár ez lehet hozzáállás kérdése is. És most beugrik egy különös , valamikor olvasott mondat, mely szerint a bakonyi táj egyik szép nevezetessége az örvényesi vízimalom. Ez viszont már a hozzáállások hozzáállása! Viszont ha nagyobb tájegységbe akarjuk behelyezni a Balaton északi partját, akkor az a Bakony lehet.

A henyei öreg /sajnos meghalt/ bükköt a Káli-medence legöregebb fájaként tartják nyilván, holott a medence nem is ér el odáig, hisz maga B.henye falu lezárja a medencét azzal, hogy beszorul a Burnót-patak völgyébe. Ha a fa Káli-medencei volta jogos, akkor ezen az alapon a Tapolcai-medence elér egészen Monostorapátiig az Egervíz-patak völgyébe benyúlva.

Az persze nem is olyan fontos, hol van a Tapolcai-medence határa, sokkal fontosabb az, hogy milyen határtalan örömet jelent egy tájszerelmes kirándulónak egy itteni túra! Szóval elnézést kérek, ha másnak más a véleménye, de mindezt én nem kitaláltam, hanem csak így tanultam. Többek között Dr. Zákonyi Ferenctől és Dr. Csorba Csabától.

Fekete vonallal “határoltam” azt a területet, amit én Tapolcai-medencének ismerek.

Tap.medence

 

Azonban elfogadható az is, ha szűkebb és tágabb értelemben vett Balaton-felvidékről is beszélünk, vannak, akik ezt teszik, sőt, már találkoztam olyannal is, aki a kirándulások felsorolásánál a Tapolcai-medenceieket a Balaton-felvidéknél említi meg, de amikor földrajzi állásfoglalásról van szó, akkor pontosít, és a fentebb leírtakat vallja.

————————————————————————————————————————————-

Itt most megszakítom az egykori  szöveget, és kiegészítem valamivel. Ma találkoztam egy könyvvel, Mezőgazdasági Kiadó (1960), és Magyarország időjárási térképeit tartalmazza. Az egyik a TERMÉSZETES TÁJAKAT mutatja be, és ebből is! kiderül, hogy a Balaton-felvidék nem az egész északi partot kíséri,  ezt a kistájat  oda teszi, ahol van.  Ez alapján (is) írhatta Dr. Zákonyi Ferenc, hogy az Örsi-hegynél lezárul a Balaton-felvidék, innentől nyugatra haladva egy másik táj, a bazalthegyekkel teli Tapolcai-medence kezdődik.Van egy érdekesség is, amit e térképen láthatunk: A Bakonyon belüli tájakat behatárolja és megnevezi, a Tapolcai-medencét bizonyos csatlakozó tájakkal együtt /bazalt alapon/ egy természetes tájként kezeli, mégpedig Balatoni bazaltvidék  néven.  Ebben a tájban a Tapolcai-medencén kívül belefoglaltatik még a tőle északra, északkeletre húzódó táj, egészen a Kabhegyig, a másik oldalon pedig a Keszthelyi-hg északi részei is (mint bazalt-táj).

P2210219

P2210226

A másik érdekesség az, hogy a Kis-Balaton, a Berek és maga a Balaton együtt alkotja a Közép-dunántúli süllyedékek elnevezésű természetes tájat.

A vonal alatt folytatom az eredeti anyagot, aminek ez, a természetes tájakról szóló térkép és az ahhoz fűzött gondolatok is része már.

—————————————————————————————————————————-

Ami viszont mindennél lényegesebb, hogy a Tapolcai-medence olyan gyönyörű szép, hogy szinte már valótlanszerűnek tűnik. Pedig az itteni falvak, templomok, kápolnák, szőlők, présházak, rétek és patakok nagyon is valóságosak. Nem beszélve az itt emelkedő formás, volt vulkánokról. Ezek a hegyek hasonlítanak is egymásra, de mégis mindegyik más egyéniség. Különböző helyekről nézve bármelyiket is, mindegyik mindig más képet mutat. Bármelyikük oldaláról, tetejéről, csúcsáról bámulva a környéket olyan szépérzéki töltést kapunk, hogy csak na! A hegyek ösvényein lendületesen haladni, vagy csak bandukolni, kapaszkodni édes öröm, megállni, megpihenni úgyszintén. A bazaltorgonák pedig azért vannak itt, hogy megcsodáljuk őket, bujkáljunk közöttük, netán ugráljunk rajtuk.

Lenne mit írni földtörténetről, történelemről, nevezetességekről, látnivalókról. Nevezetesség akad bőven, szinte minden, ami itt van, látnivaló pedig, nem is akármilyen, maga a csodálatos táj, és a földtörténetnek köszönhető e páratlan szépség!

Az élővilágról is lehetne sok okos szakmaiságot írni, de én nem akarok, nem is tudnék, de annyit megemlítek, hogy itt a kizöldült erdők úgy ölelik magukhoz az embert, mint egy megbocsájtó anya, az ősz úgy vetkezteti le a színes lombú bokrosokat, mint egy gyengéd szerető a kedvesét, a virágok illata és színe pedig direkt keresi az arra járók kedvét.  A hegyeken a sziklagyepek és a mohás-zuzmós hangulatok a kemény kőzet érző lelkét és simogathatóságát kínálják szőke szívű poétáknak és más gyermekféléknek.

Állatvilág is van, kicsi meg nagy állat, rengeteg a madár. Engem tegezett már le itt vércse meg ölyv, holló is sziklaszédítő jókedvében, voltak eseteim Öreg néne sete-sutáival, napoztam és kokettáltam gyíkokkal, meg ilyenek…

Szóval flóra is meg fauna is, és szauna is van, ha az ember megizzadva felér a  hegy tetejére és rázúdul a hűvös-hideg  szél a maga szeretetével. Mert ez itt egy szeles vidék.

Ezeket a fontos tudnivalókat és gondolatokat vetettem most “papírra” így hirtelen a Tapolcai-medencével kapcsolatban, mert az nem lehetett, hogy minderről hallgassak.

Szeretem ezt a tájat. Jelenleg kénytelen vagyok tőle messze lakni, élni, és csak időnként látogathatok el ide, hogy itt szerelem-szárnyon szállva megfeledkezhessek arról , amiről megakarok. De ha kedvező változás áll be életem menetében, akkor ideköltözöm és boldogan élek, ha pedig rosszabbodik a sorsom, úgyszintén idejövök, és ezen a tündéri helyen ölelem magamhoz a megilletődött halált, hogy utolsó szívdobbanásom után végleg befogadjon ez a földi mennyország.

Addig azonban  még sokszor leltározom  a Tapolcai-medencéhez kötődő szép emlékeimet, és tervezek újabb esetleges utakat. Közben vallok erről itt, a Balatoniwiwen, és mesélek is, ahogy mondani szokták, nem a teljesség igényével, hanem csak így, a magam egyszerű módján.

SZERETLEK, TAPOLCAI-MEDENCE

Szerelemtől reszketnek

tűz-zsigereim,

szőlők, rétek, kápolnák,

szépség-hegyeim.

Patak, présház, ledér pipacs,

könnyű, bájos repce,

Tapolcáról elnevezett

párja-nincs medence.

Gyönyörűség ez a táj,

tünemény a földön,

a teremtés remeke,

s ha a halál eljön,

kiderül, hogy van Mennyország

és az éppen ilyen.

Tanúhegyek, bazaltsziklák,

tietek a szívem!

———————————————————————————–

SIRASS EL, LEGSZEBB TÁJ

Nem véd már anyaméh,

isteni, szent burok,

szaggat a nagy idő,

a sok baj, pusztulok.

Örökké szeretek,

de karom nem ölel,

Istenhez fordulok,

de énrám nem figyel.

Bogáncsos gallérom

szorítja nyakamat,

mint fekete, pór tél

álmodom a havat.

Merthogy fehér vagyok,

akár hattyú tolla.

Hogy zakatol szívem,

dolgos, vad motolla!

Lég-könnyű, vér-komoly

minden tiszta álmom,

napsugár, fény-mosoly

megdermed az ágon;

halálba zuhannak

végtelen vágyaim,

gyász-röptű szalagok

madarak szárnyain.

Kiszárad a kenyér,

megfagy a kemence.

Sirass el, kedvesem,

Tapolcai-medence!

Egy-két fotó a Tapolcai-medencéről:

IMG_4902

IMG_4763

IMG_4666

IMG_4502

IMG_4463

IMG_2796

DSCF9870

DSCF9594

DSCF9542

DSCF9539

DSCF9527

DSCF9507

DSCF1048

DSCF0909

DSCF0897

DSCF0604

DSCF0583

DSCF0538

DSCF0457

4.

DSC00975

IMG_2752

DSC01474

DSCF0444

———————————————————————————————————————————–

Korábbi reakciók:

Megtekintések: 162

HozzászólásokKasza Béla által a Január 21, 2012-on 11:15am-kor

Köszönöm szépen és szívesen.

Az István álatal említett legenda valószínűleg igaz :)

HozzászólásokNagy Kornélia által a Január 20, 2012-on 4:04pm-kor

Nagyon gusztusos anyagot állítottál össze megintcsak, köszi Béla!

HozzászólásokKasza Béla által a Január 20, 2012-on 3:55pm-kor

Karcsi, köszönöm szépen! Eszemben sincs kitörölni! Eddig is csupán néhány gyengébb vagy észre nem vett versemet likvidáltam a blogbejegyzéseim közül.

Ivcsek, köszönöm az idelinkelt anyagot, szeretném ezt a könyvet. Lám, sokunkat megihlet és elvarázsol ez a táj, nyilván nem véletlenül. A szépség kifejezetten lélekemelő fajtája a táji. Arra, és egyébre is érzékeny emberekben megejtő szerelmet kelt.

Viki és Erzsi barát, szívesen és örömmel, örülök, hogy tetszett.

Szilvia, akkor elmondhatod, hogy elindultam szép hazámból… s mert messze vetett a sors,  valóban igyekezni kell hazalátogatni. Én is hazalátogatásnak érzem már…   jó érzés!

HozzászólásokSzabó Szilvia által a Január 20, 2012-on 9:50am-kor

Gyermekkorom legszebb színhelyei… és még hozzá Lipták Gábor bácsi mondái (rajztanárom fontosnak tartotta, hogy rajzóráin míg mi művészkedünk, ő ezeket a mondákat felolvassa nekünk).

Sajnálom, hogy messze vetett a sors, és igyekszem minél többet hazalátogatni!

Addig is nézegetem a Balatoniwiw-en található szebbnél szebb képeiteket!

Hozzászólásokivcsek által a Január 19, 2012-on 4:25pm-kor

És egy link: egy ember és egy könyv, a tapolcai mindentudáshoz:)

http://www.naplo-online.hu/kultura_es_oktatas/20120117_tapolcai_kis…

HozzászólásokSchubert Erzsébet által a Január 19, 2012-on 1:23pm-kor

Köszönöm Béla! Minden évben elzarándokolunk a szerelmedhez, alig várom a következő nyarat!

HozzászólásokNagy István által a Január 19, 2012-on 11:20am-kor

 Nekem a Tapolcai-medence a legkedvesebb tájam Magyarországon.Egy legenda szerint a Balaton keletkezése is a Tapolcai-medencének köszönhető,…..Úgy mesélik, hogy amikor a vulkánok elszunnyadtak és elült a nehéz levegő, és kialakult a mai korban is látható gyönyörű táj,  a Teremtő rácsodálkozott alkotása szépségére…… Hogy a hegyek is megcsodálhassák magukat, lábuk elé óriási tükröt állított,…a Balatont!

Hozzászólásokivcsek által a Január 19, 2012-on 8:55am-kor

“Közben vallok erről itt, a Balatoniwiwen, és mesélek is, ahogy mondani szokták, nem a teljesség igényével, hanem csak így, a magam egyszerű módján.”

Tartsa meg Isten sokáig e jó szokásodat!

HozzászólásokKovács Viktória által a Január 18, 2012-on 8:46pm-kor

Szép élmény volt olvasni, látni erről a vidékről. Köszönöm. :)

HozzászólásokBánki Károly által a Január 18, 2012-on 8:35pm-kor
Ezt a teljesség igényével készítetted el, -csak ki ne töröld ha egyszer megharagszol Ránk-, szerintem sokaknak okoz kellemes perceket. Amikor a Bartos Zsuzsa beregisztrált, mindjárt volt egy kisebb eszmecseréje az Ivcsekkel, mert Iván egybemosta a két területet. Most Béla ismét letetted a voksod a Zsuzsa féle elmélet mellett. Gyerekkoromban volt egy film az Én és a nagyapám, abba a tanárnéni mondta a kissrácnak, hogy inkább a Nagyapám és én. Ezzel a bejegyzéssel megérdemled Béla, hogy elől legyen a neved:) Gratulálok, férfi munka volt!
Reklámok

4 thoughts on “ÉN ÉS A TAPOLCAI-MEDENCE

  1. Az “eltűnt” fotókat pótoltam nagyjából, kivétel a térképekről valók. Azokat legközelebb, miután készítek újabb felvételt róluk.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s