Na most tessék elképzelni: Balatoni Csoda Piknik!


Tegnap beszeletem már a balatoni csodapiknikekről, arról, hogy mit is értsünk ez alatt, de hogy ezt hogyan képzeljük el, arról most fogok szólni!

Keresünk és bemutatunk tehát 333 természeti és 333 épített balatoni csodát, jelenleg 100 fölött járunk és ezek közül a példának okáért én két példát hozok: egyikük sincs túl közel, vagy túl távol a Balatontól.

A Káli-medence teli van csodákkal, de sokan csak átsuhannak rajta, csak érintik, meg sem próbálják mélyebben megismerni, nem nyomulnak be a belsejébe, vagy pont a szélét hagyják ki. Példának okáért egy természeti és egy épített csodát választottam. A balatonhenyei bükknek már nincs sok hátra, szépítsük meg utolsó éveit, míg a sóstokáli templomrom személyes kedvencem és szinte kínálja magát egy balatoni piknik helyszínéül.

Mindkét helyszín elérhető elvileg autóval is (ez a szervezőket segíti), de mindkét esetben gyalogos, kerékpáros és lovas “zarándokokat” várunk (A közeli falvakban lehetőség van a parkolásra: ne is mondjam, hogy a helyi borászat, étterem, bio-farm, – mittudomén – ragadja meg e lehetőséget!)

Ideális esetben a műemlékvédelmi és természetvédelmi hatóságokkal egyeztetve (legkésőbb) az előző napon rendbe kell tenni a helyszínt (ami szemétgyűjtést, kaszálást, tereprendezést – tűzrakóhely, esetleg ülő alkalmatosságok, kialakítását kell jelentse).

pikniktemesvar1A piknikre érkezőket, folyamatosan, kora délelőttől, késő délutánig várhatjuk. Nyilván időben szórtan fognak érkezni, az első időkben kevesebben, később többen, nyilván a déli, délutáni órák lesznek az erősebbek.

A Balatoni Csoda Piknik megvalósításra rendelkezésre álló források és a helyi erők aktivitásának függvénye lesz, hol, mivel tudjuk megvendégelni az érkezőket. De helyi jófajta kút, vagy forrásvízzel, teával kávéval, mindenképp rendelkezésükre kell aljunk. Ha a környéken készített szörp, tájjelegű bor, házi pálinka is kerül az asztalra, pokrócra, az sem baj. Ugyanez vonatkozzék a gasztronómia helyi kínálatának bemutatására is. (Ha van miből, és van kitől.) Meg kell teremteni a helyben termelt sajtok, füstölt húsfélék, kézműves termékek bemutatásának lehetőségét a szezonális zöldségek és gyümölcsök kóstoltatását…

Nem tartom ördögtől valónak, hogy az adott helyhez valamilyen módon kötődő művészek is megmutathassák magukat, illetve műveiket. A zene, a festészet, fényképészet (had ne soroljam mi még) jól elvannak e helyeken, mi több egy-egy művészeti megnyilvánulás sajátos (csak itt és most) értelmet nyerhet.

Azt gondolom az első néhány alkalom után, kialakul az eseménysor rutinja, és eszköztára (gondolok itt hordozható előkészítő és kínáló asztalokra, vízhatlan aljú pokrócokra, grillekére, sátrakra…)

RQ-kockakobol_qr_kodMinden piknikhelyszín kap egy saját QR kódot, mely alapján, ott helyben is előhívhatók a vele kapcsolatos információk (már ha van mobil lefedettség, vagy helyi, ideiglenes WI-FI kapcsolódási lehetőség). az adott csodához kapcsolódó internetes oldalon pedig elérhető lesz egy közösségi oldal, az itt készült képek megosztása és az itt szerzett élmények folyamatos megosztása érdekében.

A helyszínektől végtakarítással, búcsúzunk, és hiszem, hogy évről-évre egyre rendezettebb (kiruccanásra inspirálóbb) lesz ezen csodás helyszínek környezete.

Minél több csoda helyszínt tudunk bemutatni, annál többnek kereshetünk gazdát, mentort támogatót, akikkel karöltve végül, akár hétvégente egy-két tucat helyszínen szervezhetünk Balatoni Csoda Piknikeket. Ilyenformán, a Balatoni Csoda Pikniket egy egész éven átívelő sok helyszínes utazási-gasztronómiai és művészeti fesztiválnak is felfoghatjuk!

QR-kod_hu_TWBiztosak lehetünk benne, hogy lesznek akik minden helyszínt be kívánnak járni, míg mások csak kedvenc helyikre zarándokolnak el majd ilyenkor, s bizonyára egy-egy balatoni csoda mentén kialakulnak majd “csoda közösségek”-is.

Persze, vannak még meglepetésszerűnk, néhány apróság… Ezekről, majd, ha eljön az idejük!

Forrás: abalaton.hu

Reklámok

2 thoughts on “Na most tessék elképzelni: Balatoni Csoda Piknik!

  1. Valóban különleges, nagyon eredeti, szerethető ötlet. Szeretnék (lehetőségem szerint) részese lenni ezeknek a piknikeknek, és a csodakeresésnek is. Keresem a lehetőségeket…

  2. Egyedülálló turisztikai unikum a közösségi kapcsolatok formálására. Mindenben támogatom. A realitások talaján állva ez nem lesz olcsó mulatság, még a rengeteg önkéntes ingyenes munkáját beleértve sem. Profi szervezésre is szükség lesz. Próbálok konstruktívan hozzáállni, ezért a rendezéssel összefüggésben fellépő félelmeimről most nem írok. Örülök, hogy végre valahára egy épkézláb ötletet látok, amire érdemes energiát áldozni. Iván a legapróbb részletekig dolgozz ki mindent, legyen egy amolyan Franchise könyve a csoda piknikeknek. És mihamarább védesd le az elnevezést!!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s