Fejlesztik a balatoni bivalyrezervátumot


Közel negyedmilliárd forintos támogatással fejleszti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BFNPI) zalavári bivalytelepét, ahol az állattartás körülményeit és gépesítését javítják – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára kedden Keszthelyen.

Fotó: Wikimedia Commons

Rácz András a BFNPI fenékpusztai kutatóházában tartott projektindító sajtótájékoztatón elmondta: a zalavárihoz hasonló élőhely-fejlesztési pályázatokra a 10 magyarországi nemzeti park igazgatósága mintegy 6 milliárd forintos pályázati forrást tud felhasználni.Ebből az összegből 32 projektet valósíthatnak meg 2015-ig – mondta a helyettes államtitkár.

Kitért arra, hogy az élőhelyek fenntartását segítő infrastruktúra biztosítására 2011-ben 4 milliárd forintos pályázati keretet kínáltak a nemzeti parkoknak, de ezt az összeget nemrég 2 milliárd forint átcsoportosításával sikerült növelni. A rendelkezésre álló összegből állattartó telepek vásárlását, felújítását és gépbeszerzését tudják finanszírozni.

Rácz András felidézte, hogy az ezredfordulóra mindössze két számottevő bivalygulya maradt az országban, ebből az egyik a BFNPI fenntartásában lévő kápolnapusztai rezervátumban. A Zalaváron elhelyezett állománnyal együtt ezek az állatok – legeltetésük révén – a Kis-Balaton környékén a vizes élőhelyek kezelésének is egyik legfontosabb eszközei.

Hozzátette: a 2014-től induló új európai uniós költségvetési időszakban megint lesz környezeti, energetikai hatékonysági operatív program, s ebben a természetvédelmi célú fejlesztések kiemelten szerepelnek. A pályázati keretből az élőhelyfejlesztés és az ökoturizmus fejlesztése mellett az élőhelyek fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra kezelése, a mezőgazdasági tevékenység támogatása valósítható meg.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója kifejtette: a zalavári, eredetileg marhahízlaló majort 2008-ban vették meg, a két hektáros területen két istálló áll, körülötte legelők találhatók. Az itt tartott bivalyok részben az egykori Festetics uradalomból származnak, 1992-ben a levágásuk előtt vásárolták meg az igavonásra és hústermelésre tartott állományt, amely ma nagyjából 220 egyedből áll.

A környezet és energia operatív programból nyert 248 millió forintos összeg 100 százalékos támogatottságot jelent, 73 millió forintot építkezésre és felújításra költenek, a fennmaradó összeget pedig gépvásárlásra fordítják – részletezte a nemzeti park igazgatója.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke azt mondta: terveik szerint a következő uniós ciklusban a Kis-Balatont, az ország egyik legjelentősebb élőhelyét szeretnék jobban megismertetni a közönséggel. Külön Kis-Balaton programot kívánnak kidolgozni, hogy még inkább turisztikai célponttá váljon a térség.

Forrás: http://travelo.hu/hirek/2013/10/22/bivalytelepet_fejleszt_a_balaton-felvideki_nemzeti_park/

Reklámok

One thought on “Fejlesztik a balatoni bivalyrezervátumot

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s