Ez volt, avagy a balatoni portfólióm


A “portfólió” jelentéséről ezt a definíciót találtam:

“A befektető által birtokolt befektetési eszközök összessége jelenti az adott befektető portfólióját. Szó szerinti jelentése: tárca”

ivcsek_4ivcsek_5ivcsek_7

Nos, mivel a tárcám ismét üres (elbuktunk egy pályázatot, tavaly pedig egy rendezvényünk megvalósítását sikerült a bizonytalan időjárásnak kétszer is meghiúsítania), ott tartok, hogy épp csak adósságom nincs (előző rész törölve)…

Van viszont 9 évnyi befektetett időm, és két tucatnyi (még megmutatható, illetve még működő) webhely (meg néhány sebhelyem:). Ezek értéke csak abban rejlik, hogy jól dokumentálják azt a hitet és elszántságot, azt a kitartást, mellyel a Balaton ügye irányában viseltetek.

Már nem is tudom hogy hol kezdtem, és miért is. De rémlik, hogy épp munka nélkül voltam, és már egy éve blogoltam más (személyes jellegű) témákban, amikor felötlött bennem, hogy világgá kéne menni és – írni, írni, fényképeznitudósítani lehetne a nagyérdeműt, mint korábban a balkáni háborúkból… Hamar beláttam, hogy szabad időm ugyan lenne, de ennyi pénzt összeszedni nehézkes. Akkoriban a Balaton nagy kiszáradása miatt mindenki Horvátországba tódult, volt hát kereslet egy tökös adria utazási blog iránt, a területet ismertem, a nyelvet beszéltem, mégis itthon maradtam. A Balaton tragédiája oly annyira megérintett, hogy minden józan számítás ellenére elkezdtem a száraz tónak nedves partját járni.

Akkoriban nehéz volt elhinni, hogy itt még lesz még egyszer valami. Mondhatni 2003 volt a Balaton Mohácsa.

Nem nagyon volt mit szeretni akkoriban a Balatonon, a magyar politikusok is a tengerpartra jártak nyaralni, ingatlant vásárolni. De volt valami, ami mindennél többet ért akkoriban a Balatonnál: az újrakezdés lehetősége! És ez a kincs, minden korábbinál többet ért, hiszen nagyon rossz felé haladtak a dolgok… Tudtam, hogy ez nem lesz (nem lehet) egyszerű, zökkenőmentes és gyors folyamat, mint ahogy azt is, hogy a pénz a pénzeseknél marad, akik vagy adnak a munkámért abból valamennyit, vagy nem, és akkor semmi gond, hisz önkéntesen teszem azt, amit épp a Balatonért teszek!

Lássuk mit is tettem hát ez ügyben és miért?

Az azóta behalt freeblogon kezdtem a hírporblogos jellegű “Tavilappal“. Időközben minden szolgáltatónál próbát tettem, így a blogtéren bontogatta szárnyait a BALATONIQM, a blog.hun pedig az azóta törölt és újra indolt Balaton blog (melybe nem az ősiség jogán, még a mai napig publikálok). És persze a legkorrektebb szolgáltatómat is említsük meg a typepadot, mely, bár már nem fizeti senki helyettem (mint rég) a havi díjat, (nem töröl semmit) híven tükrözi akkori tevékenységem teljes spektrumát. Még a balatoni bikini szegmensre is maradt energiám:)

“Az elmúlt 8 évben, amióta a blogolás szintjén a Balatonnal foglalkozom, különböző blogjaimmal sok megmérettetésen vettem részt: 3 alkalommal végeztem a második, háromszor a 3.-ik helyen, egyszer (legelőször 95′-ben) a 4. legutóbb (2012-ben) a 11. helyen. Volt hogy nem indultam Magyarország egyetlen bologversenyén, mert kilátástalan volt megfelelő kategóriába sorolnom magam, ez évben pedig a Karnyújtásnyi Balaton megvalósításának kísérlete emésztette fel az erre fordítható energiámat.” [Idézet magamtól, az eredmények a link mögött.]

Időközben (2005-2008), egyre világossárgábbá vált számomra, hogy a Balaton összes tartaléka, kiaknázatlan kincse a parton túli 15-20 kilométeres sávban keresendő. Megfogalmazódott bennem egy Balaton_Blog_Expedíció igénye, az összes (182) régióbeli település érintésével 3 hónap alatt. Ezt a tervet kellő idő és anyagiak hiányában több részben, részben sikerült megvalósítani… De a helyet, hogy közelebb kerültem volna célomhoz egyre távolabb kerültem tőle: rájöttem, hogy mindenki úgy véli ismerni a Balatont, hogy csodáinak negyedét jó ha tudja hol keresse.

Talán vannak köztünk, akik behajóztak minden kikötőt, a vízről minden szögből megtekintették már a part csodás látványát. Megint mások, jobbnál-jobb borok után kutatva, betértek már szinte minden Balaton környéki pincészetbe és pincébe. A haspártiak és az ínyencek tudják mely településen, hova érdemes beugrani egy fenséges ebédet, vagy vacsorát elkölteni, de azt is tudják, merre sütnek igazán jó lángost, pizzát, hol mérnek remek fagyit. Aztán vannak köztünk olyanok, akik ismernek szinte minden romot, történelmi emléket – és tudnak is ezekről ízesen regélni -, és akadnak olyanok is, akik számon tartanak minden a magyar tenger partján fellelhet füvet és fát, madarat és vadat, s a Balatonban rejlő halat… S mindeközben, bizony elfordulhat, hogy magunk is úgy megyünk el csodás dogok mellett, hogy – mivel nem volt aki felhívja rájuk a figyelmünket – nem tudjuk milyen mesés barlangot rejt a talpunk alatti mélység, milyen kényeztető szolgáltatásokat kínál télen-nyáron a helyi hotel, panzió, vagy a szomszédos fürdő” – fejtegettemA Balaton 1000 Csodája mibenlétét keresve.

Néhány a parlagon fekvő értékek iránt fogékony szolgáltató támogatásával elindult hát a Balaton 1000 Csodája felkutatása, mely – kisebb, kényszerű megszakításoktól eltekintve – azóta is folyamatos. Mindettől függetlenül, még kicsit korábban, néhány akkor még honlaptalan Balaton környéki faluba szerelmesedvén azoknak blogot nyitottam, hogy legyen lenyomatuk az interneten [1, 2, 3, 4]. Azóta Tengőd kivételével mindegyik feltalálta magát…

A mikroblogolás lehetősége engem is megérintett, talán nem véletlen, hogy 2010-ben az @Balaton (22 ezer bejegyzés, 2 ezer követő) az év második leghasznosabb twitter feedje lett, a HVG versenyén.

Publikációs tevékenységem során valahogy hozzám ragadt (de soha nem ragadtam meg igazán még), a Balatonikum, mint olyan. Kitartóan kutattattam, mit tekinthetünk annak, ennek a vége pedig egy azonos nevű egyesület megalapítása lett.

2010- ben amilkor a balatonboglári általános iskolások elhatározták hogy körbeölelik a Balatont, felajánlottam segítségem a szervezőknek, 2013-ban egyesületünkkel újra nekiveselkedtünk a nem lehetetlen feladatnak: rá ment egy évünk, de sajnos nem jártunk sikerrel. Idáig eljutni – hogy valaki nyugodt szívvel kezdjen egy ekkora vállalkozásba – sem volt egyszerű (megvalósíthatósági tanulmány, jogok, támogatók és akadályozók). A történet igazi esettanulmánnyá nőttek i magát

Magyából ennyit a blogok szegélyezte elmúlt 9 évről, melynek egyfajta összegzése a jelenlegi abalaton.hu.

Persze a Facebook megjelenésével, a blogok ereje csökkent valamelyest, azonban az FB nem csodaszer, a Balaton iránt érdeklődőknek tartalom kell, amit meg lehet osztani:)

A Facebook használata azonban valóban “kötelező” manapság mert sok innovatív ötletre, kísérletre sarkalja az embert. Hangsúlyoznám, hogy itt nem az oldalak által kapott lájkok száma a döntő, hanem, hogy az oldal működésének milyen hozadéka van az adott ügy, márka, közösség szempontjából.

A Karnyújtásnyi Balaton egyszerűen csupán egy másfajta hangot keres a “tucat” Balaton rajongó oldalak között, és úgy látszik megtalálta a saját közönségét. A Balatonikumértéket közvetít és túrázni, a Balaton hátországát, 1000 csodáját felfedezni hív. A Balatoni Program OK idővonala megmondja, milyen programok voltak tavaly, milyen programok van kellő publicitása, amit itt nem találsz meg az nem is volt, vagy nem is lesz rendesen meghirdetve: akkor meg minek? (Kutatóknak ajánlott inkább, mint programkeresőknek:) Ugyanez vonatkozik a Balaton Hírmondójára: nem híroldal, de ennél alaposabb balatoni hírszemlét nem ismerek, inkább hírarchívum, az idővonalnak köszönhetően (elemzőknek ajánlott). A Balatoni Sokadalom célja a fentiek szellemében egy adott időszakra (időszakról) minél több programot, programlehetőséget összegyűjteni az egész Balaton térségre vonatkozólag. (A programháló ugyanis nem lyukacsos a célba vett kivállasztott hosszú hétvégéken, de a régió egyensúlya a nagy rendezvényeknek promóciójának köszönhetően érthetően megborul. Mi adunk a részletekére!)

A 2014-es év kiemelt ügye a Csodás Balatoni Piknikek önálló oldalt kapott. Ugyanígy a “Mi és a Balaton” projektem két klasszikus oldalt kapott, ahová a szinglik és egyének, illetve a párok és társaságok vallomásait, Balatonhoz kötődő történeteit várjuk. (Kíváncsi melyik oldal lesz a népszerűbb? Szerinted?)

Jelenleg az abalaton.hu archívumának fésülése, ritkítása, a meglévő koncepcióhoz gombolása folyik a balatoni csodák keresése mellett…

Reklámok

3 thoughts on “Ez volt, avagy a balatoni portfólióm

 1. Ivcsek nem ismerek nálad elszántabb Balaton rajongót, de egyszerűen nem fér a fejemben, hogy miért nem sikerült egyetlen projektet sem végig vinni, valahol mindig elakad, leginkább a finanszírozásnál. Neked egy igazi mecénás kellene aki odaadja a pénzt és rád bízza, mit kezdesz vele. Ha egy ügyed kifutna rendesen utána már a többi menne magától. De lehet, hogy számodra a cél az út maga. És mindig úton vagy, mint Jack Kerouac hőse.

 2. A BALATON EZEREGYEDIK CSODÁJA

  Az eltökélt őrült, a szerelmes bátor,

  beleveti magát, nem ám, hogy téblábol,

  napraforgós kedve repcézi az álmát:

  Lássátok meg mind a Balaton varázsát!

  Ezer az a csoda, felhajtja, kutatja,

  eső és szél veri, a kutya ugatja,

  nem lankad, nap mint nap a csodákat gyűjti.

  Bátorítást is kap, kalapjába tűzi.

  Több mint Don Quijote, mert Dulcineája

  valóbb a valónál, s ezernyi csodája

  a Magyar Tengernek őbenne szép tettvágy.

  Ivcsek, te hős lovag, maradj ilyen elszánt!


  Tegyed hát a dolgod, fény vagy és lobogás,

  csak győztes lehetsz, mint belül a dobogás,

  úgy hozzad a csodát, ahogy én a rímmel

  táncolok most érted, tiszta dallal, szívvel!

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s