Balaton Forever! (2005.09.20)


“Ha ez így folytatódik, jövőre a Balatonra nyugodtan ki lehet írni az „Idén a szezon elmarad” feliratokat.” –
Ilyen és ehhez hasonló, vészjósló kijelentéseket bőven hallhattunk az elmúlt években, de hogy mit tegyünk ennek elkerülésére?

Kövessük egy ifjú, magával ragadó (házas)pár példáját, csak ezt javasolhatom.

“Az amúgy is rossz mutatókkal rendelkező Balaton-környéki települések lakosai nehéz megélhetési körülményeik miatt komoly motivációs deficittel jellemezhetők. A helyi vállalkozók pedig hajlamosak rövid távon gondolkodni, anyagi áldozatok nélkül. Az önkormányzatok kisebb-nagyobb helyi problémáikkal küszködnek, így összefogás hiányában a Balaton magára marad. Számos Balatonnal kapcsolatos szervezet létezik ugyan, azonban többségük üzletileg orientált, egy-egy probléma megoldására összpontosít és csak részterületeket fog át. Amint azt a kialakult állapot bizonyítja, egyiküknek sem a Balaton, mint “nemzeti kincs” megmentése a fő célja. Szükség van tehát egy önzetlen, önkéntes társulásra, amely a Balatonhoz való kötődéséből táplálkozva, a lokálpatriotizmusra építkezve képes érdek nélkül olyan erőt kovácsolni, mellyel gyors és látványos változásokat tud elérni.” – Ez a tömör helyzet elemzés volt kiindulópontjuk, mikor nekiálltak visszahozni a Balaton aranykorát.

Életre hívták a Független Balaton Multimédia Központot és annak online kiadását, melynek rövid mondandója talán így foglalható össze: Minden olvasót arra kérek, hogy az előzőekben leírtakat „mentse el” és ha teheti a Balatont „mentse meg”!

Mid emellett  A Balaton Aranykora Alapítvánnyal együttműködve megteremtették a szociálisan rászoruló családok számára az Ingyenes Üdültetés Programot. Sikerükről  többek között az RTL  Fókusza számolt be.

0509202

És hogy mi mindent tesznek még a Balatonért?  Javaslom járjon ki-ki utána a mellékelt linkek mentén, mert megérdemlik a figyelmet, éppúgy mint közös és kimeríthetetlen kincsünk, a mi tengerünk.

0509203(Amikor először hallottam róla, még nem jegyeztem meg a nevét: Bánki Károly. Egy vödör vizet öntött jelképesen a Balatonba, így hívta fel magára, pontosabban a Balaton problémára a média figyelmét.
Magam is írtam róla néhány keresetlen szót, majd folytattam ott ahol a “szezont” követően abbahagytam: naponta hírt és programajánlót adtam a Balatonról. Később Ő kereset meg: mint mindenkit, akinek a magyar tenger szívügye. Balatoni riadóláncot hozott létre, a civil aktivitás egyik ütőerét. Ekkor indult internetes megjelenésük is, így hát hamarosan felvettük a kapcsolatot, ami hamarost partneri viszonnyá vált. Leveleztünk, egyeztettünk, tervezgetünk. Erre én fogtam magam és idén pont a nyárra – a már ismert okokból – lehúztam a rolót, azzal, hogy nála a Balatoni Hírekben úgy is mindent megtalálnak! No ezt, nem hagyta annyiban: addig kereset, míg végül megtalált, s ha már így esett, meghívtam családostól magamhoz a Káli-medencébe. A kép ugyan nem ott készült, de így néz ki a família, a csipet csapat: Karesz, Nelli, Beni, Boldi.)
050920
Élmény volt megismerni e két energiával teli Balatonimádót, akik kitűnően kiegészítik egymást munkájukban is. Ragyognak, mint a tó tükrében a Nap.

Hang és kép: BalatOnline

Reklámok

4 thoughts on “Balaton Forever! (2005.09.20)

 1. Igyekszem röviden, mert már nem először írom. 2004 óta őrzök egy cikket egy nagyon szimpatikus fiatalemberről, aki a
  BALATON NAGYKÖVETE /így csupa nagybetűvel/. Először a netes világban, majd Siófokon személyesen is sikerült
  megismernem. Igen, ö a Bánki Károly. Kedves Karcsi, tudom,hogy már idáig is nagyon sok energiád van a Balatonban,
  és még többet fogsz “beleönteni”. Nagyon sok sikert kívánok Neked! Sok szeretettel ölelem a csodálatos családod
  minden tagját!

 2. Ivcsek írta évekkel ezelőtt, akkor is megköszöntem. Kb. 6-7 éve úgy segítjük egymás munkáját, hogy közben nem teszünk egymásnak keresztbe. Nekem ezek a kezdeményezések közül már csak a biwiw van és ha minden igaz akkor martad is, hála annak a pár elszánt embernek.

 3. :) “Élmény volt megismerni” – mondja az írás. Én megerősítem ezt a tényt! :)

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s