Kitol a balatoni halgazdálkodókkal a kormorán


A ragadozó madár elszaporodott, évi száz tonna halat eszik meg. Annyira intelligens, hogy felismeri azt, aki egyszer már lőtt rá.

A halgazdálkodásban dolgozó szakemberek nagy csatát vívnak az egyre növekvő számú kormoránokkal. A nagy kárókatonának nevezett madár olyannyira elszaporodott a magyar tengernél, hogy komoly gondot jelent a halászatból élőknek. Évente akár száz tonna halat is megesznek, „gyérítésük” viszont akadályokba ütközik. A fekete tollazatú ragadozók ráadásul igen intelligensek: azt is megjegyezik, hogy az elriasztásukra kiküldött halgazdasági dolgozók közül kinek mikor kezdődik a szolgálata.

– Rárepültek a Balatonra, s az ott élő halak közül válogatnak – kezdte Turcsányi Béla, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halgazdálkodási igazgatója. Kifejtette: a kormoránokat az EU a jelentősen védett fajok közé sorolja.

– Magyarországon szeptember és január között lehet őket gyéríteni, kétszáz példányra kapott engedélyt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. is. Csakhogy a Balaton környéke gyakorlatilag teljesen be van építve, lakott területen pedig tilos lövöldözni.

– A kárókatona ügyes állat, jól lát, remekül repül, 40-50 kilométer meg sem kottyan neki, kiválóan úszik a víz felszínén és az alatt is. Szóval igazi túlélő – sorolta Turcsányi Béla.

A madár értelmességét mutatja, hogy felismeri azt az embert, aki egyszer már lőtt rá. A halgazdálkodási igazgató elmondta: amikor gyérítésnél közelednek feléjük, a madarak messziről kiszúrják őket, és átrepülnek a Balaton másik oldalára. Amikor a szakemberek átérnek a túloldalra, a madarak meglátják őket és visszarepülnek. Ha ezt megunják, akkor egyszerűen elindulnak egy másik tóhoz – közben meg röhögnek a halgazdálkodókon.

 

Reklámok

4 thoughts on “Kitol a balatoni halgazdálkodókkal a kormorán

  1. Szia Karcsi!
    Bocsánat mindenkitől, hogy mostanában csak ennyire futja tőlem, hogy csak néha-néha tudok valami érdekesnek gondolt hírrel hozzájárulni az oldal tartalmához. Ivcsektől kaptam levelet, amiben az abalaton.hu oldalán történő publikálás lehetősége volt megemlítve. Erre gondolsz? Ez a project elindult már?

  2. Zsuzsa hallottál róla, hogy megint költözködtünk? E-mailben megírom az új dolgokat, ha érdekel.

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s